НачалоНаука и природа55 забавни факта за Bobcats за деца

55 забавни факта за Bobcats за деца

Дата:

Свързани публикации

Парти наркотик: Колко опасен е смехотворният газ?

Евтин и също така свободно достъпен за деца: смехотворният...

Микропластика в тестисите: причина за безплодие?

Микропластмасата прониква във всички органи – включително и в...

Въпреки че рисовете изглеждат като по-голяма версия на домашните котки, те имат свои собствени уникални характеристики.

Ето 55 интересни факта за тези забележителни диви котки, които вероятно не сте знаели.

Bobcats често се срещат в Южна Канада, Съединените щати и Оахака, Мексико.

Тяхното научно наименование е Рис Руфъс.

Въпреки че са често ловувани, популациите на рисите остават стабилни и са класифицирани като видове, които предизвикват най-малко безпокойство.

Има два подвида бобкат; един вид, който живее на изток от Големите равнини в Северна Америка и един, който живее на запад от Големите равнини.

Смята се, че рисът еволюира от евразийския рис, който е преминал в Северна Америка преди 2,6 милиона години.

Bobcats имат отлично обоняние.

Подобно на други видове котки, бобкотките са териториални животни и самотни животни.

Територията на бобката може да варира до 30 квадратни мили (78 квадратни километра) за мъжките и само пет квадратни мили (13 квадратни километра) за женските.

Те ще използват различни методи за маркиране, като следи от нокти и отлагания от урина за обозначаване на аромати.

Като цяло, рисовете избягват конфронтация с други котки и уважават територията на другия.

Bobcats са крепускуларни животни, което означава, че те са активни предимно по време на здрач.

Възрастните бобкотки нямат много хищници – предимно планински лъвове и сиви вълци.

Рисовите котки често се катерят по дърветата, за да избягат от хищници, да преследват плячка и да си почиват като отлични катерачи.

Малките котенца са изложени на по-голям риск да станат жертва на сови, лисици, орли, мечки и понякога други котки.

Въпреки че бобкотките не са широко разпространен застрашен вид, те се считат за застрашени в Охайо, Индиана и Ню Джърси.

По-голямата част от сезона на чифтосване на бобката е през февруари и март.

Женските бобкотки отглеждат малките си сами.

Изследванията показват, че бобкотките се нуждаят от домашен ареал за размножаване.

Периодът на бременност на женския рис е около два месеца.

Майката ще роди малките им в малка пещера, кухи трупи или друго затворено пространство.

Средният размер на кучилото е три котенца.

Котенцата се раждат с пълна козина и петниста козина.

Известно е, че женските използват една и съща родилна бърлога от няколко години.

Малките рисове не отварят очи до деветия или десетия ден.

След като навършат три до пет месеца, котенцата ще започнат да пътуват с майка си.

Котенцата ще се научат да ловуват сами през първата си година и ще станат независими.

Малките екземпляри изпитват най-висока смъртност малко след като напуснат майка си, докато все още учат техники за лов.

Bobcats имат къси опашки с дължина около 4-7 инча (10-18 сантиметра).

Средно бобкатс тежат между 15 и 40 паунда (6,8 и 18,1 килограма).

Най-големият регистриран бобкат тежи 50 паунда (22,7 килограма).

Мъжките котки са с около 33% по-големи от женските.

Оцветяването на котките е предимно кафяво с черни петна, но понякога може да има червеникав оттенък.

Заради черните си петна рисовете също са обект на лов. Техните кожи са ценни в международната търговия.

Оцветяването на козината на бобката му помага да се слее с гъста растителност.

Рисите, които живеят в пустините, имат по-светла козина, докато рисовете в гористите райони са по-тъмни.

Bobcats могат да общуват чрез обоняние, визуални знаци и вокализация.

Средната продължителност на живота на бобката е седем години; но най-старият регистриран див рис е на 16 години.

В плен най-възрастният рис доживява до 32 години.

Рисовите котки могат да оцелеят дълго време без храна, но се хранят с налична плячка.

Въпреки че бобкотките ядат предимно малки животни, известно е, че ловуват елени или лосове, когато плячката е оскъдна.

Следите на Bobcat може да изглеждат подобни на домашни котки; домашните котки обаче имат много по-малки крака от гигантските лапи на риса.

Петият им пръст е повдигнат на предните крака, така че няма пето впечатление, когато ходи.

Острите им нокти са прибрани, когато ходят, така че няма следи от нокти по следите на бобкат.

Въпреки че могат да плуват, рисовете се опитват да избягват водата.

Bobcats са много приспособими животни. Те не се противопоставят на крайградските райони, стига да има подходяща плячка.

Bobcats са открити в райони от блатата на Флорида до пустинните райони на Тексас.

Рисовите котки могат да процъфтяват в повечето райони въпреки човешкото развитие и загубата на местообитания, въпреки че предпочитат да използват скален подслон, когато има такъв.

Рисовите котки ще имат множество леговища, обикновено с основната леговище и други спомагателни леговища около техния обхват.

Инцидентите с риси и хора са малко вероятни. По-вероятно е да имате неблагоприятна среща с домашно куче, отколкото с рис.

Bobcats са активни през цялата година без зимен сън.

Рисовите котки са хищници в засада, които дебнат плячката си, преди да я преследват или нахвърлят.

Като опортюнистични хищници, диетата на бобката зависи от това кое животно е най-изобилно.

Ако вали сняг или буря, рисовете предпочитат да изчакат лошото време в своите убежища.

Лапите на риса не са толкова подплатени като на канадския рис и не могат да издържат теглото си върху сняг толкова ефективно.

Отпечатъците от лапи на Bobcats се регистрират директно, което означава, че задните им лапи кацат на същото място, където са били предните им крака.

Често задавани въпроси за Bobcat

Bobcat в снега

Какво ядат бобкотките?

Предпочитаното хранене на рисовете зависи от техния регион. В източната част на САЩ бобкотките се хранят предимно с памучни зайци, а на север зайците със снегоходки са основният източник на храна.

Колко голям е бобкат?

Размерът на котките варира; въпреки това, те обикновено са високи от 1,5-2 фута (45,7-61 сантиметра) и тежат между 15 и 40 паунда (6,8 и 18,1 килограма). Рисите на север обикновено са по-големи от котките на юг.

Колко бързо може да тича бобкат?

Рисите могат да тичат със скорост до 30 мили в час (48 км/ч), изненадващо същата скорост като домашните котки, въпреки че рисите са по-големи.

Рисът рис ли е?

Рисът е вид рис. Има четири вида рис: евразийски рис, канадски рис, иберийски рис и, разбира се, рис. Всички рисове имат различими ушни кичури.

Рисите месоядни ли са?

Да, бобкотките са месоядни. Освен зайци и зайци, те ядат други дребни бозайници и птици. Понякога те също могат да плячкат на малки селскостопански животни, но обикновено избягват райони, обитавани от хора.

Bobcats несъмнено са впечатляващи животни със своите силно адаптивни умения и хищнически способности.

Кой от тези факти за рисите ви изненада най-много?

Последни публикации

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук